Kérdések a kutyákról

Kérdések és válaszok a kutyákról és táplálásukról.

1. Miért eszik a kutyám sok füvet? Olvasson tovább→
2. A kutyám nem eszi meg a tápot, amit eddig evett, miért? Olvasson tovább→
3. A kutyám mindenfélét megeszik, amikor elviszem sétálni – igazítsam ehhez a tápja mennyiségét? Olvasson tovább→
4. Miért vannak „balesetei” a már szobatiszta kutyámnak? Olvasson tovább→
5. A kutyám orra száraz és meleg – lehet, hogy beteg? Olvasson tovább→
6. Miért eszik a kutyám ürüléket? Olvasson tovább→
7. Miért érdemes ivartalanítanom a kutyámat? Olvasson tovább→
8. Miért vakarja magát ilyen gyakran a kutyám? Olvasson tovább→
9. Hogyan segíthetek a kutyámnak fogyni? Olvasson tovább→
10. A kutyámat műteni fogják, tud-e majd a műtét után normálisan enni? Olvasson tovább→
11. Igaz, hogy a kutyámnak sok húsra van szüksége, mivel a farkastól származik? Olvasson tovább→
12. Miért kellemetlen a kutyám lehelete? Olvasson tovább→
13. A kutyám megeszi a macska elől a tápot, ez nagy baj? Olvasson tovább→

Miért eszik a kutyám sok füvet?

Nincs határozott válasz erre a kérdésre. Az azonban ismert, hogy a kutyák szeretik a különleges szagú dolgokat, így érdekesnek találhatják a friss fű illatát, vagy egy másik kutya vizeletének a szagát a friss füvön. Néha a kutyák kihányják a füvet, amit megettek. Ez jelentheti azt is, hogy fáj a hasuk, és épp ezért eszik meg a füvet, ami segít nekik hányni; de ez még nem egyértelmű számunkra. A legfontosabb azonban, hogy ne aggódjunk, mivel a fű fogyasztásának nincs káros hatása a kutyákra. A durva növényi rostokat, ami a fűben található, nem tudják megemészteni, és a legtöbb esetben csak áthalad rajtuk, a székletükben pedig látható lesz.


A kutyám nem eszi meg a tápot, amit eddig evett, miért?

Ha kutyája egyszer csak nem eszi meg a szokásos tápját, az jelezhet betegséget, vagy gyomor problémát. Ahhoz, hogy megállapítsa mi a baj, vizsgálja meg a székletét, és figyelje a viselkedését. Mindkettő jelezhet valamilyen betegséget. Ha kétségei vannak, keresse fel az állatorvosát. Természetesen több más oka is lehet annak, ha kutyája nem eszik, lehetséges magyarázatok:

  • Fájdalom, vagy más probléma áll fenn a szájban, torokban vagy fogakban
  • Megváltozott a táp összetétele vagy minősége
  • A tápot nem megfelelően tárolták
  • Ha a táp gyártói nem fix recepttel dolgoznak (hanem mindig a piacon elérhető legkedvezőbb árfekvésű összetevőt vásárolják az adott gyártási tételhez), a táp összetétele változhat, ami eltérő ízt eredményezhet

A kutyám mindenfélét megeszik, amikor elviszem sétálni – igazítsam ehhez a tápja mennyiségét?

A kutyák egy része nagy felfedező. Mindenfélét találnak és megesznek, amikor kivisszük őket sétálni. Nem könnyű megállapítani, mit és mennyit is eszik ilyenkor a kutya, így ehhez igazítani a táp mennyiségét szinte lehetetlen. Mivel a kutya táljában található táp a legbiztonságosabb és legegészségesebb, érdemes megakadályozni, hogy mindenfélét megegyen a sétáltatások alatt. Erre jó megoldás lehet, ha közvetlenül etetés után visszük el sétálni, illetve vihetünk kisebb jutalom falatokat, vagy a szokásos tápot is magunkkal. Természetesen az ilyenkor osztogatott jutalom falatokat figyelembe kell venni etetéskor, hogy ezzel ne lépjük túl a napi ajánlott ételmennyiséget.


Miért vannak „balesetei” a már szobatiszta kutyámnak?

Ha kutyájának balesetei vannak a lakásban, akár vizelet, akár ürülék, fontos, hogy lépjen kapcsolatba az állatorvossal. Fontos megállapítani, hogy megbetegedés áll-e a háttérben, vagy ez egy egyszerű viselkedésbeli változás. Bármelyik probléma áll fenn, az állatorvos tud segíteni a megoldásban. Kutyája valószínűleg kellemetlenül érzi magát a balesetek miatt, főleg ha betegség okozza őket. Ha az állatorvos húgyúti vagy emésztőrendszeri fertőzést, diabéteszt, hormonális vagy emésztési problémát, húgykövet vagy méh-fertőzést állapít meg, a kutyának kezelésre lesz szüksége.


A kutyám orra száraz és meleg – lehet, hogy beteg?

A hiedelemmel ellentétben a kutya orra nem árulja el az egészségi állapotát. Természetesen, ha az állat beteg és lázas, az orra meleg lehet. De akár hideg, akár meleg, akár nedves, akár száraz, kedvence lehet teljesen jól is. A legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módja a macska hőmérsékletének ellenőrzésére a hőmérő.


Miért eszik a kutyám ürüléket?

A kutyák az orrukon keresztül fedezik fel, tapasztalják meg és emlékeznek a környezetükre. Emellett kíváncsiak mindenre, aminek erős illata van. Gazdiként visszataszító azt látni, hogy a kutyák megeszik az ürüléket (néha a sajátjukat is). Nincs egyelőre egyértelmű magyarázat arra, miért teszik ezt. Néhányan úgy tartják, azért teszik ezt, mert bizonyos anyagok vagy tápanyagok hiányoznak a szervezetükből. Mások szerint ez egyfajta viselkedési mód – ily módon hatékonyan távolítják el az idegen kutyáknak még a nyomát is a területükről. Mi csak megnyugtatni tudjuk Önöket, hogy ez a viselkedés teljesen normális és nem káros a kutyára nézve, egyedül a gazdinak kellemetlen.


Miért érdemes ivartalanítanom a kutyámat?

A kutyáknak, mint minden állatnak, természetes ösztöne a szaporodás. Ez a legtermészetesebb dolog a világon, és ezt a késztetést a testükben található nemi hormonok irányítják. A természetben a kutyák (vagy a farkasok) a természet ritmusában párosodnak és szaporodnak, azonban háziállatként ez a fajta kontroll nélküli párosodás nem lenne megfelelő. A műtéti ivartalanítás megállítja mind a késztetést, mind a párosodásra való képességet. Ez ridegnek tűnhet, de a legtöbb esetben jobb, mint ha a kutya érezné a késztetést a párosodásra, de nem lenne rá lehetősége. Összességében, ha nem szeretne kutyákat tenyészteni, az állatorvosa javasolni fogja az állat ivartalnítását.


Miért vakarja magát ilyen gyakran a kutyám?

A vakarózás egy teljesen természetes viselkedés. Akkor van szükség nagyobb odafigyelésre, ha olyan intenzívvé válik a vakarózás, hogy kis foltokban megritkul a szőr, piros pöttyök jelennek meg a bőrön, vagy a bőr maga piros, nedves, esetleg elfertőződött. A viszkető bőrnek sok oka lehet: tetvek, bolhák vagy más élősködők, baktériumok, mikroszkópikus gombák, sömör, ételallergia, pollen vagy házi por. Nehéz lehet megállapítani mi az oka, de feltétlenül ki kell deríteni, hogy a megfelelő kezelést kapja az állat. A legjobb megoldás, ha felkeresi állatorvosát, amennyiben azt tapasztalja, hogy kutyája túl gyakran vakarózik, vagy túl sokat nyalogatja a bundáját.


Hogyan segíthetek a kutyámnak fogyni?

Csakúgy mint az emberek, a kutyák is lehetnek túlsúlyosak. Az oka igen egyszerű. Ha kutyája több kalóriát eszik, mint amennyire egy nap szüksége van, a felesleg zsírrá alakul és lerakódik a szervezetében. Ha kutyájának fogynia kell, ennek ellenkezőjét kell tennie, azaz minden nap egy kicsit kevesebb táppal kell etetni. Így kedvence szép lassan felhasználja a zsírtartalékait, és kutyája visszanyeri ideális súlyát. A megfelelően alkalmazott súlycsökkentő diéta a legbiztonságosabb módja a fogyásnak. Fontos az alap tápanyagokat biztosítani kutyája számára, de ez kevesebb kalóriával is megoldható. Emellett érdemes kevesebb jutalomfalatot adni kedvencének, és kevesebb nasit adni neki az asztalról, valamint több mozgást biztosítani számára. A jó hír, hogy ha megfelelően alkalmazza a diétát, kutyája nemcsak egészségesebb lesz, de vidámabb, aktívabb és barátságosabb is.


A kutyámat műteni fogják, tud-e majd a műtét után normálisan enni?

A megfelelő táplálkozás nagyon fontos a kutyájának. A táplálást műtét után, vagy betegség esetén még komolyabban kell venni. Mindkét esetben csökkenhet a kutya étvágya, ami teljesen normális, de ilyenkor még fontosabb, hogy a kutya tápja egészséges és étvágygerjesztő legyen. Ilyenkor jobban teszi, ha nedves tápot (konzervet) választ, amit testhőmérsékletűre melegített vízzel elkeverve még finomabbá tehet. Ha kutyája nem tud felállni és a táljából enni, kanállal vagy speciális fecskendővel tudja etetni. Állatorvosa részletes útmutatót tud adni ezzel kapcsolatban. 


Igaz, hogy a kutyámnak sok húsra van szüksége, mivel a farkastól származik?

Nem. A kutyák rendkívül rugalmasak az étkezés terén, mivel az emberekhez hasonlóan mindenevők. Ez azt jelenti, hogy mind állati, mind növényi eredetű táplálékokat képesek megemészteni és hasznosítani. (Ebben eltérnek a macskáktól, akiknek szükségük van húsra az étrendjükben). Egy kutya akár teljesen vegetáriánus étrenden is élhet, ha a tápot a megfelelő minőségű és arányú összetevőkből készítették. Azonban a hús ízletes és tartalmas fehérjeforrás, fontos ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Magas az energiatartalma is; ízletes lesz tőle a táp, ezért mindenképpen érdemes az étrend szerves részévé tenni.


Miért kellemetlen a kutyám lehelete?

A kutya rossz szájszaga igen kellemetlen lehet – főleg azok számára, akik gyakran érintkeznek vele. Azonban a kellemetlenségen kívül ez a tünet  jelezhet nagyobb problémát is:

  • nagyon kellemetlen szagokat okozhat az is, ha a száj környékén (a külső részen), a bőr elfertőződik
  • a száj belsejében seb, fertőzés, az ínybe ragadt ételmaradék, torok vagy fog probléma is okozhat rossz szagokat
  • kellemetlen szagot okozhat továbbá  a gyomortartalom vagy a gyomorsav

Ha egy vattakoronggal kívülről megdörzsöli kutyája száját, egy másikkal pedig az ínyét, megállapíthatja hogy honnan származik a szag. Ha nem tudja megállapítani és segítségre van szüksége, keresse fel állatorvosát!


A kutyám megeszi a macska elől a tápot, ez nagy baj?

A kutyák mindenevők, így az egészséges macskatáp nem okoz problémát számukra. Azonban a macskák számára kifejlesztett állateledelek jóval több kalóriát tartalmaznak, mint a kutyatápok. Tehát, nem gond, ha kutyája egyszer-egyszer beleeszik a macska eledelébe, de figyeljen arra, hogy ne hízzon el. Ha macskája egészségügyi okokból speciális diétán van, nem ajánlott, hogy ugyanazt a tápot egyék. Olvassa el ezt is: A macskám megeszi a kutya tápját, ez probléma?