Kérdések a macskákról

Kérdések és válaszok a macskákról és táplálásukról.

1. Mikortól számít a cicám „felnőttnek”, és ehet felnőtt macskáknak készült tápokat? Olvasson tovább→
2. Jó a kölyökmacskámnak, ha tejjel itatom? Olvasson tovább→
3. Vannak olyan tápok, melyeket érdemes kerülnöm, nehogy a macskámnak emésztési problémái legyenek? Olvasson tovább→
4. A macskámnak húgyhólyag problémái vannak, száraz vagy nedves tápot (konzervet) adjak neki? Olvasson tovább→
5. A macskámnak nagyon sok szőrlabdája van, hogyan tudok segíteni rajta? Olvasson tovább→
6. Igaz, hogy a macskák ragadozók és sok húsra van szükségük? Olvasson tovább→
7. A macskám megeszi a kutya eledelét, ez probléma? Olvasson tovább→
8. A macskám orra száraz és meleg – lehet, hogy beteg? Olvasson tovább→
9. Száraz vagy nedves táppal (konzervvel) etessem a macskámat? Olvasson tovább→
10. Mik a legfontosabb összetevők a macskaeledelben, amelyek segítenek, hogy a macskám egészséges maradjon? Olvasson tovább→
11. Hogyan állítsam át a macskámat új étrendre? Olvasson tovább→
12. Az egyik macskám speciális diétán van. Hogyan tudom elérni, hogy csak a saját eledelét egye meg, a többi macska tápjából ne egyen? Olvasson tovább→

Mikortól számít a cicám „felnőttnek”, és ehet felnőtt macskáknak készült tápokat?

A macskák általában 12 hónapos kortól tekinthetőek teljesen kifejlettnek, ám ez nem minden esetben igaz. Néhány nagyobb fajta, mint például a Maine Coon, vagy a Norvég erdei macska akár 3 éves is lehet, mire eléri a teljes méretét. Általában azonban 12 hónapos kortól már lehet junior tápról felnőtt tápra váltani. Fontos azonban figyelni arra, hogy ha a cica ivartalanított, speciális junior tápot kapjon, így elkerülhető, hogy már fiatalkorban elhízzon. 


Jó a kölyökmacskámnak, ha tejjel itatom?

Gyakran látjuk rajzfilmekben, vagy képeken, ahogy a cicák tejet lefetyelnek, ez azonban nem jó nekik. Az az igazság, hogy a legtöbb macska szervezete nem tudja a tehéntejet feldolgozni. A tejben található cukrot (laktóz) nem tudják megemészteni, ami hasfájást, rosszabb esetben hasmenést okozhat nekik. Ha mégis megkóstoltatná macskájával a tejet, hamar ki fog derülni, hogy meg tudja-e emészteni, vagy sem. A kölyökmacskák természetesen fel tudják dolgozni az anyjuk tejét, de a későbbi életük során nem lesz szükségük a tejre, és nem is tesz nekik jót. A legmegfelelőbb folyadék számukra a víz.


Vannak olyan tápok, melyeket érdemes kerülnöm, nehogy a macskámnak emésztési problémái legyenek?

Minden - a piacon elérhető - macskaeledelt engedélyeztek a megfelelő hatósági szervek, így biztonságosak a macskák számára. Ez nem jelenti azt, hogy nincs közöttük minőségi eltérés – illetve egyes macskáknak eltérő táplálkozási igényei lehetnek más és más környezetben. Ha kedvence allergiás/érzékeny, bizonyos összetevőkre (marhahúsra, sertéshúsra stb.), az ezeket tartalmazó tápok emésztési gondot fognak számára okozni. Ne adjon tehéntejet se macskájának, mivel a legtöbb macska nem tudja feldolgozni a tejben található cukrot (laktózt). Általában a könnyen emészthető, minőségi tápok biztonságos megoldást nyújtanak, azonban ha macskájának visszatérő gyomorpanaszai vannak, keresse fel az állatorvosát, mivel ilyenkor leginkább egy speciális étrend/táp segíthet rajta. 


A macskámnak húgyhólyag problémái vannak, száraz vagy nedves tápot (konzervet) adjak neki?

Ez első sorban attól függ, milyen típusú húgyúti problémáról van szó. Ha úgy tűnik, megváltoztak macskája vizelési szokásai, nagyon fontos, hogy felkeresse az állatorvosát, aki felállítja a pontos diagnózist. Ha húgykövesség áll fenn, lehet egyaránt száraz vagy nedves táppal is etetni, azonban ilyenkor érdemes olyan tápot adni, amelyben bizonyos ásványokból és fehérjékből kevesebb található. Amennyiben csak húgyhólyag-irritációról van szó, egy speciális konzerv a legjobb választás a macska számára. Nagyon fontos, hogy pontosan kövesse az állatorvos utasításait, mivel ezek a problémák különösen fájdalmasak, olykor akár halálosak is lehetnek a macska számára, és akár egész életen át tartó diétára is szükség lehet, hogy elkerülhessék a probléma kiújulását.


A macskámnak nagyon sok szőrlabdája van, hogyan tudok segíteni rajta?

A macskák mosakodás közben sok szőrt nyelnek le. A hosszú szőrű macskák értelemszerűen többet, mint rövid szőrű társaik. Azok a szőrszálak, amelyek nem jutnak át az emésztőrendszeren, szőrlabda formájában felgyülemlenek a gyomorban. Ezeket a legtöbb macska általában kihányja, vagy visszaöklendezi, de néha emésztési zavarokat okozhatnak. Ha a macska szőrét rendszeresen kifésüljük, eltávolíthatjuk a laza szőrszálakat, ezzel csökkentve a lenyelhető szőr mennyiségét. A felnőtt és idősödő macskák számára kifejlesztett SPECIFIC™ állateledelek olyan rostokat tartalmaznak, melyek megkönnyítik, hogy a lenyelt szőrszálak átjussanak az emésztőrendszeren, ezáltal megelőzik a szőrlabdák kialakulását.  


Igaz, hogy a macskák ragadozók és sok húsra van szükségük?

Valóban, a macskáknak feltétlenül szükségük van húsra az étrendjükben. Ez azért van, mert természetüknél fogva ragadozók és „kényszerű húsevők”. Az evolúció során hozzászoktak, hogy viszonylag nagy mennyiségű húst fogyasszanak, és elvesztették azt a képességüket, hogy alacsonyabb fehérje bevitellel is túléljenek, vagy saját maguknak állítsanak elő bizonyos tápanyagokat (például a répában található karotinból A-vitamint állítson elő a szervezetük). Ez azt eredményezi, hogy a macskáknak – a kutyákhoz képest – extra tápanyagokra van szükségük, és ezekhez sok húst kell, hogy tartalmazzon a tápjuk. Következésképpen nem tudnak megfelelően élni és növekedni vegetáriánus étrenden.


A macskám megeszi a kutya eledelét, ez probléma?

A macskáknak szükségük van bizonyos mennyiségű húsból származó fehérjére és tápanyagokra az étrendjükben. Természetüknél fogva ragadozók, és elengedhetetlen számukra a hús fogyasztása. A megfelelő testi működéshez a hús bizonyos alkotóelemeire szükségük van (aminosavak). Ha a macska néha-néha beleeszik a kutya eledelébe, az még nem okoz problémát. Azonban ne a kutyaeledel tegye ki a teljes étrendjét. Ha például a kutya terápiás diétán van, vagy a macskának van szüksége egészségügyi okokból speciális diétára, akkor az ételük megosztása különösen nem javasolt. 


A macskám orra száraz és meleg – lehet, hogy beteg?

A hiedelemmel ellentétben a macska orra nem árulja el az egészségi állapotát. Természetesen, ha az állat beteg és lázas, az orra meleg lehet. De akár hideg, akár meleg, akár nedves, akár száraz, kedvence lehet teljesen jól is. A legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módja a macska hőmérsékletének ellenőrzésére a hőmérő.


Száraz vagy nedves táppal (konzervvel) etessem a macskámat?

Ha minőségi állateledelt választ, mint például a SPECIFIC™ állateledelek, a különbség a száraz és a nedves tápok (konzervek) között az alapvető tápanyagok szempontjából nem jelentős, nagyjából megegyeznek. Azonban mindkettőnek lehetnek előnyei. A száraztáp gazdaságosabb és jobban megdolgoztatja a fogakat, így kerülve el a fogkő kialakulását. A nedves tápok több vizet tartalmaznak, így bizonyos húgyúti problémák esetén jobbak lehetnek (húgyhólyag irritáció, húgykövesség). 


Mik a legfontosabb összetevők a macskaeledelben, amelyek segítenek, hogy a macskám egészséges maradjon?

A legtöbb reklám az összetevőkre (nyersanyagokra) koncentrál, ami ugyan ízletesebbé teheti a tápot a macska számára, de nem igazán számít az egészsége szempontjából.  Ami valóban fontos, az az, hogy a táp megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmazzon a macska számára. Ez azért fontos, mert a macskák „kényszerű húsevők”, így feltétlenül szükségük van bizonyos húsból származó fehérjékre és tápanyagokra. Fontos, hogy a hús jól emészhető minőségi alapanyagokból álljon, amelyet a macska hatékonyan fel tud használni, mint például az izom és a máj, nem pedig csirkeláb, bőr, esetleg tollpihék. Az egyensúly a fehérjék, szénhidrátok és a zsír között fontos az étrendben, és ezt csak változatos összetevőkkel el lehet érni.


Hogyan állítsam át a macskámat új étrendre?

Új étrend alkalmazásakor a gyomornak időre van szüksége az átálláshoz. A macskának hozzá kell szoknia az új illatokhoz, ízekhez, a falat textúrájához, méretéhez vagy éppen formájához. Ha fokozatos az átállás, zökkenőmentes és sikeres lesz a folyamat. A fokozatos áttérés, ahol mindig kicsit több kerül az új tápból a régi mellé, 7-10 napot vesz igénybe. Ez fontos minden típusú étrend-váltásnál, kivéve az akut megbetegedések esetében, ahol a speciális diétát azonnal el kell kezdeni, pédául emésztési problémák vagy műtét utáni lábadozás esetén. 


Az egyik macskám speciális diétán van. Hogyan tudom elérni, hogy csak a saját eledelét egye meg, a többi macska tápjából ne egyen?

Nem kis feladat a macska étrendjét kontrollálni, főleg ha nem benti cicáról van szó. A macskáknak természetes étkezési szokásaik alapján több kisebb étkezésre (például egy egér, vagy egy madár) van szükségük napközben vagy éjszaka. Ezt általában azzal érhetjük el, hogy mindig van a tálkájukban étel. Többmacskás háztartásban úgy lehet külön etetni a cicákat, hogy vagy az „időt” vagy a „helyet” korlátozzuk. Ehhez az egyik macskát a lakás egyik pontján elzárva lehet etetni, majd ha befejezte, el kell tenni az eledelt arról a helyről, ahol a többi macska is hozzáférhet. Az is megoldás lehet, ha olyan helyre tesszük a speciális macskaeledelt, amit csak a megfelelő macska ér el (például magasan van). Ha nehezen kivitelezhető, hogy macskákat külön etesse, megkérdezheti állatorvosától, hogy ideiglenesen a többi macska is áttérhet-e a speciális diétára.