A macskák allergiás megbetegedései – tünetek, betegségtípusok és azok étrendi kezelése

Tudjon meg többet arról, hogy miképpen tud allergiás macskáján segíteni! A különböző típusú allergiákat különböző étrenddel lehet kezelni.

Ezen az oldalon:Ételallergia
Az ételallergia a táplálék valamely összetevőjére adott allergiás reakcióOlvasson tovább →
Por-, pollen- vagy bolhaallergia
A bolhacsípésre, környezeti allergénekre, mint például pollenre, fűre, illetve a háziporra jelentkező allergiás reakció

Olvasson tovább →
Macskámnak többféle allergiája van
Az allergiás macska gyakran több, különböző allergiától szenved egyidejűleg

Olvasson tovább →

Mi az allergia?


Az allergia nagyon gyakori probléma macskáknál, okozhat viszketést, bőrkivörösödést, szőrhullást, bőr-, és fülfertőzést.

Szokta-e a macskája:

 • Gyakran nyalogatni a bundáját?
 • Rázni a fülét, mintha zavarná valami?
 • A szőrét hullatni egyes testrészein?
 • Van-e hasmenése, szokott-e hányni?

Ha igen, van esély rá, hogy ez allergiás reakció következménye. Az allergiát az immunrendszer hibás, túlzott reakciója okozza. Az immunrendszer normál esetben megvédi a szervezetet a potenciálisan veszélyes baktériumoktól, vírusoktól. De allergiás tünetek esetén ugyanazon immunrendszer veszélytelen részecskékre (allergénekre) is veszélyforrásként reagál.


Mit lehet tenni?


Macskája allergiáját teljes mértékben meggyógyítani nehéz feladat. Ugyanakkor megfelelő odafigyeléssel a tünetmentesség fenntartható, így macskája még hosszú és egészséges életet élhet. Az optimális eredmény elérése érdekében (különösen bőrproblémák esetén) az alábbi három módon érdemes az allergiakezelést végezni:


 • Gyógyszeres kezeléssel
 • Állatápoló termékek segítségével (például hűsítő sampon vagy kondicionáló)
 • Megfelelő diétával, mely segít az allergia hosszú távú kezelésében

Magától értetődő, hogy az allergén-mentes táp jó hatással van az ételallergiában szenvedő macskákra. De más típusú allergiák esetében is segítenek a megfelelő összetételű tápok, például ha speciális zsírsavakat tartalmaznak, melyekről köztudott, hogy javítják a bőr és a szőrzet, valamint az allergiás állat általános egészségi állapotát.


Miért allergiás a macskám?
Az allergia kialakulásának esélye leginkább a genetikától, a környezettől és a táplálkozástól függ.  Olvasson tovább →


Az allergiás macska gondozása
Tippek, hogyan segíthet allergiás macskájának
itt →


Valamelyik fajta olaj megoldást jelenthet bőr- és szőrzetprobléma esetén?
Nem! Allergia esetén a javulás érdekében az a legjobb, ha a táplálék nagy mennyiségben tartalmaz megfelelő zsírsavakat, mint például halolajból és borrágó olajból származó zsírsavakat.


Allergia és táplálkozás

Ételallergia


Ha macskája ételallergiás, nagyon fontos, hogy olyan tápot válasszon számára, amely nem váltja ki az allergiát. Általában fehérje okozza a gondot, ami származhat marhahúsból, csirkehúsból, szójából vagy tejből.


Van két hatékony módszer arra, hogyan kerüljük el az allergiát okozó fehérjét:

  1. Etessük más eredetű, illetve típusú fehérjével, mint korábban
   Az immunrendszer nem produkál allergiás reakciót, ha olyan fehérjével találkozik, amivel azelőtt még nem. Az a táp, amelyik olyan összetevőkre épül, melyek ismeretlenek macskája szervezete számára, minimálisra csökkenti az allergiás reakció kialakulásának kockázatát.
  2. Etessük hidrolizált fehérjével 
   A hidrolizációnak nevezett, speciális eljárás során a fehérjemolekulákat olyan kicsi részekre bontják, hogy azok már nem okoznak allergiás reakciót.A SPECIFIC™ Food Allergy Management diétás tápok kifejezetten ételallergiás macskáknak készültek:

 • A konzervpástétom bárány- és rizsalapú
 • A hidrolizált száraztáp hidrolizált lazacfehérje- és rizs alapú

Ezekben a tápokban csak limitált számú összetevő található, hogy ezzel is csökkentsük az allergiás reakció kockázatát. Mindegyik glutén-mentes, és a többi összetevőt is gondosan válogattuk össze, így minimálisra csökkenthetjük az allergiás reakció kialakulásának lehetőségét macskájánál.


Por-, pollen- és bolhaallergia


Szinte lehetetlen kivédeni, hogy macskája ne találkozzon olyan allergénekkel,mint a házipor, a pollen, a fű és a bolha. Szerencsére Ön még ezekben az esetekben is segíthet macskájának azzal, ha a megfelelő tápot választja számára.

A zsírsavak előnye

 • Nagy mennyiségű zsírsav hatására macskájának lényegesen kevesebb gyógyszeres kezelésre (glukokortikoidok) lehet szüksége
 • A halolajból származó omega-3 és a borrágó olajból származó omega-6 zsírsavak tudományos kísérletekkel igazoltan támogatják a bőrben kialakuló immunválaszt
 • A tápból felszívódó zsírsavak beépülnek a bőr sejtjeibe
Az Omega Plus Support táp egyedülálló

Ez a macskatáp kimagaslóan nagy mennyiségben tartalmaz omega 3 és omega 6 zsírsavakat. A különleges, bőrproblémákra kifejlesztett vitamin- és ásványianyag-összetétel javítja a bőr és szőrzet állapotát. S az sem elhanyagolható szempont, hogy macskája a táp ízét is imádni fogja! További részletek a diétáról →


Macskámnak több, különféle allergiája van


Az allergiás macska általában egyszerre többféle allergiában is szenved – például egyidejűleg fű- és ételallergiája is van. A legjobb táplálékkiegészítő ebben az esetben egy olyan speciális táp, amelynél alacsony a kockázata annak, hogy előjöjjön az ételallergiája, és ezzel egyidejűleg nagy mennyiségben tartalmaz speciális zsírsavakat.

A legjobb összetétel EGY receptben

A SPECIFIC™ Allergy Management Plus egy egyedülálló macskatáp a pollen-, házipor-, bolha- és ételallergiában - vagy ezek bármilyen kombinációjában - szenvedő macskák számára.

A legjobb tulajdonságokkal rendelkező tápot fejlesztettük ki az allergia kezelésére, és tettük bele minden tudásunkat egy tápba. A SPECIFIC™ Allergy Management Plus hidrolizált fehérjék, különleges zsírsavak és bőrproblémákra koncentráló vitaminok és ásványi anyagok kombinációja. További részletek a tápról →


Segítsen állatorvosának, hogy ő is segíthessen kedvencén

Az allergiát okozó allergén pontos meghatározása időbe telhet. Önnek és állatorvosának szorosan együtt kell működniük ennek kiderítésében. Lehetséges, hogy szükség lesz különböző étrendek kipróbálására, vagy vérvizsgálatra, esetleg egyéb minták bevizsgálására.

A bőrproblémákat más is okozhatja, nem csak allergia. Ennek meghatározásához állatorvosa alaposan kivizsgálja macskáját, és elvégzi a megfelelő teszteket.